Podvodné e-shopy

Brouzdáte po internetu a vyskakují na vás akční ceny na nejrůznější druhy zboží? Kdo by odolal koupi, navíc když je třeba poštovné zdarma?

Co když se ale spálíte a nakoupíte u podvodníka? Jak tomuto předejít se dozvíte v našem článku!

                                                                                            

Vyhledáváte si zboží, které sháníte a prohlížíte nejrůznější stránky. Často si stejný produkt srovnáte podle ceny u všech možných e-shopů. Nebo na vás vyskočí lákavá reklama a vy se tak prokliknete na neznámou stránku.

Po sem je vše v pořádku.

Potom, ale už vybírejte podle základních pravidel:

1. Podívejte se na obchodní podmínky

Každý férový e-shop má na své stránce zveřejněny obchodní podmínky.

Zde hledejte, zda je prodávajícím firma se sídlem v České republice. Nepleťte si to s provozovatelem e-shopu!

Provozovatelem e-shopu může být firma se sídlem v České republice, ale pokud je prodávající ze zahraničí, tak zbystřete a raději přejděte na jiný obchod! Znamená to totiž, že pravděpodobně provozovatel zprostředkovává nákup zboží často z Číny.

A tedy - vy si uděláte objednávku na tomto "e-shopu" a tento e-shop za vás vytvoří objednávku na čínské stránce (často www.aliexpress.com). Pravděpodobně po vás bude chtít zaplatit předem a nebude možnost platit na dobírku. Shrábne provizi a vy pak čekáte na balíček měsíc i dva. Pokud vám balíček zachytí na české celnici, musíte si veškeré papírování a poplatky s tím spojené hradit sami.

 

2. Podívejte se na reklamační řád

Je zveřejněn reklamační řád? Výborně, tak se do něj podívejte, zda je uvedena adresa, kam můžete zaslat reklamované zboží. Adresa by měla být v České republice. Domluvte se nejdříve s e-shopem na provedení reklamace, ať nepošlete třeba zboží zbytečně. Férový prodejce bude i férově jednat.

Nakoupili jste u obchodníka z Číny? Tak potom máte nárok pouze na reklamaci nedodání zboží nebo prodlevu s dodáním zboží.

Pokud se vám výrobek rozbil, daný e-shop vám poskytne adresu, kam můžete zaslat balík zpět. Ale spočítejte si, zda se vám vyplatí posílat balík doporučeně třeba do Číny. A počítejte s tím, že v Číně fungují jiné zákony a možná neuvidíte ani zboží a ani své peníze.

 

3. Jaký je způsob dopravy a platby

Nabízí obchodník platbu na dobírku? Ne? V českých e-shopech je dobírka velmi častá (neplatí ovšem u produktů tvořených na zakázku). V zahraniční je dobírka velkou výjimkou. Je tedy dost možné, že zde něco není v pořádku.

Ve zprávách v televizi se objevují varování - NEPLAŤTE PŘEDEM! ZBOŽÍ VÁM NEDORAZÍ A PŘIJDETE O PENÍZE. S tímto si dovolíme nesouhlasit. Jaký je rozdíl v tom, že přeberete balíček na dobírku a po otevření balíčku objevíte třeba kamení?

Máte poštovné zdarma už od 1 Kč s doručením přímo na adresu? Tady taky pozor! Žádný prodejce v České republice nemá poštovné zdarma. Poštovné v Číně prodejcům dotuje vláda, proto posílají balíčky zadarmo, zkontrolujte, zda vám balíček nedorazí z Číny!

Podívejte se na stejný produkt i na jiných stránkách. Je možné, že obchodník si poštovné započítal do ceny produktu, takže u jiného prodejce bude stát zboží třeba o 100 Kč méně. Projděte všechny varianty různých obchodníků a spočítejte si, zda s poštovným zdarma ušetříte či nikoliv.

 

4. Zkuste se s obchodem spojit

Pokud si stále nejste jisti, kontaktujte obchod ještě před nákupem. E-shop by na sebe měl mít uveden někde na stránkách kontakt.

Napište jim email, zavolejte jim, napište jim na Facebookové stránce, napište jim na online chat na jejich stránkách, pokud to nabízí, nebo pokud mají prodejnu, zastavte se za nimi osobně.

Prostě se přesvědčte, že komunikují, že e-shop není jen robot a že se můžete v případě problému obrátit na reálné lidi.

 

5. Přesvědčte se na jiných stránkách o věrohodnosti

 Zadejte si název obchodu třeba ve vyhledávači na Googlu nebo na Seznamu. Prohledejte, jaké má obchod hodnocení, zda jsou nějaké recenze k dohledání. Co třeba na sociálních sítích? Píše o tomto obchodu někdo něco?

Zadejte adresu obchodu do vyhledávače na dTestuhttps://www.dtest.cz/eshopy nebo přímo na stránkách České obchodní inspekce: https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/

 

Pokud jste nenalezli nic podezřelého, nebojte se u e-shopu nakoupit a klidně i zaplatit předem (tím ušetříte za doběrečné). Vaše osobní údaje i finance budou v bezpečí. Balíček dorazí v pořádku a v případě, že nebudete spokojeni máte ze zákona 14 dní na vrácení zboží bez udání důvodu.

Tak hodně štěstí! VašeNebe.cz